Zero waste v kozmetike

V máji minulého roku som sa zúčastnila ako spíker na prvej zero waste konferencii na Slovensku. Rada by som vám túto tému priblížila.

Celú túto tému rozoberám aj vo videu: https://www.youtube.com/watch?v=7HphjitXB3o

Zero waste znamená Život bez odpadu, alebo s minimálnym dopadom za životné prostredie. Životný štýl, ktorý sa stáva trendom a čoraz viac sa o ňom hovorí, čoraz viac ľudí k nemu inklinuje. 

Priekopníčkou tohto štýlu je Bea Johnson, ktorá napísala veľmi úspešnú knihu Domácnosť bez odpadu. Bea sa riadi piatimi jednoduchými pravidlami “5R”: Odmietaj, čo nepotrebuješ (REFUSE), Zredukuj, čo potrebuješ (REDUCE), Opätovne použi (REUSE, RECYCLE) a Kompostuj (ROT). Výsledkom toho je krásna minimalistická domácnosť bez zbytočností a minimom odpadu.

Foto: Bea Johnson osobne, na prvej zero waste konferencii na Slovensku

Čo však znamená zero waste v kozmetike?

Táto otázka je v tomto odvetví veľmi aktuálna. Teda v mojom prípade, ako výrobcu určite. Zero waste jednoznačne podporíte najmä odmietnutím konvenčnej kozmetiky plnej syntetickej, nebezpečnej chémie. Nebezpečné ingrediencie ničia životné prostredie, znečisťujú vodu a pôdu a v konečnom dôsledku, neprinášajú pozitíva ani pre ľudské zdravie. 

“REFUSE” = ODMIETNI

My ponúkame výrobky síce v plastových nádobách, no jedná sa o obaly zo stabilného plastu. Takéto typy plastov patria medzi recyklovateľné. Práve preto sa snažíme našich zákazníkov motivovať, aby nám tieto prázdne obali vracali. V zmysle hesla REDUCE sa takýmto spôsobom snažíme čiastočne redukovať množstvo odpadu. 

”REDUCE” = ZREDUKUJ

Vrámci hesla REUSE je našim cieľom vyrobiť z vyzbieraných nádob nové užitočné výrobky. Usilovne sme na tom pracovali niekoľko mesiacov a konečne vám môžeme ukázať finálny produkt! Mydelničky vyrobené z obalov, ktoré ste nám vy vrátili. Zakúpiť si ich už môžete na našom webe. Vyzývam vás, aby ste nám naďalej vracali obaly, aby sme vám z nich mohli vyrábať užitočné veci, ako sú tieto mydelničky. 

 “REUSE” – POUŽI ZNOVU

Samozrejme, v súčasnosti sú už na trhu dostupné aj kompostovateľné obaly. Tento segment ešte nie je natoľko vyvinutý, aby ponúkol tieto obaly v dostupných cenových reláciách pre malé výrobné podniky. V prípade takýchto obalov by cena konečného výrobku výrazne stúpla a zákazníci by si kúpu tak drahého výrobku častokrát rozmysleli. 

My sme sa ku kompostovateľným obalom o malý kúsok priblížili. Všetky naše mydlá, šampóny a odličovacie tampóny balíme do kompostovateľných papierových obalov, potlačených eko farbami. 

“ROT” – SKOMPOSTUJ

Zero waste avšak neznamená len pozerať sa na obaly, či zloženie. Myslím si, že zero waste myšlienku podporíme aj kúpou výrobkov od lokálneho výrobcu. Lokálny výrobca ponúka častokrát kvalitnejšie produkty, podporíte slovenskú ekonomiku, podporíte jeho rodinu a podnikanie, a čo je najväčšou pridanou hodnotou, že sa môžete porozprávať a zoznámiť priamo s výrobcom produktu. Takisto, ako sa môžte prísť zoznámiť s nami napríklad na trhy.