Starostlivosť o pleť vegána

Január sa niesol pod heslom VEGANUARY. Poďme sa pozrieť na to, ako vplýva vegánstvo na kvalitu pokožky a ako sa o seba starať ak ste vegán.

Vegánstvo je spôsob stravovania, pri ktorom sa zdržujeme konzumácie živočíšnych produktov, ako sú mäso, mliečne výrobky, vajcia a med.

Prejsť na vegánstvo môže skutočne prospieť vašej pokožke. Obmedzením príjmu mlieka a mliečnych výrobkov a podporou spotreby potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ako je ovocie a zelenina. Množstvo prijatého jedla ovplyvňuje aj stav nášho vzhľadu. Nie nadarmo sa vraví: Si to, čo ješ.

Vegánstvo je v posledných rokoch na vzostupe, pretože najnovšie štúdie potvrdzujú jeho zdravotné výhody. Strava zameraná na čisto rastlinné jedlá ponúka výhody aj pre životné prostredie, pretože znižujete svoju uhlíkovú stopu. Ďalšou, trochu sebeckou, ale príjemnou výhodou je, že rastlinná strava vám pomôže zlepšiť stav pokožky.

Dermatológovia sa zhodujú, že vynechanie živočíšnych produktov má pre pokožku niekoľko výhod, avšak existujú aj riziká, ktoré by mohli mať negatívny vplyv na pleť.

Ak hovoríme o akné, najväčším nepriateľom sú mliečne výrobky. Štúdie preukázali, že odstránením mliečnych výrobkov zo stravy sa zlepšuje stav akné. Významné zmeny sú viditeľné už po jednom mesiaci. Taktiež rastlinožrútom viac žiari pleť a nemávajú opuchnutú tvár, či tmavé kruhy pod očami. Je to spôsobené vysokým príjmom antioxidantov z rastlinnej stravy. Vegáni sa vraj aj viac zameriavajú na zdravý pohyb a dbajú o svoju hygienu, celkovo sa o seba viac starajú, ako obyčajný mäsožrút. 

Obmedzenie príjmu živočíšnych produktov tiež predstavuje riziko niektorých negatívnych účinkov na pokožku. Niekedy vegáni nezahrnú do svojej stravy dôležité nutrienty, čo býva častou začiatočníckou chybou. Napríklad, ak celý deň budem jesť jednoduché sacharidy v podobe cestovín s paradajkovou omáčkou, síce zjem jedlo bez mäsa, no ak v tom budem ďalej pokračovať, čoskoro mi budú chýbať dôležité vitamíny. 

Vegáni častokrát aj obmedzujú skonzumované množstvá jedál, čo tiež môže viesť k poklesu hladín potrebných vitamínov a minerálov. To môže spôsobiť práve opačný efekt na pokožku, a to napríklad zrýchlené starnutie, bledý tón pleti, tmavé kruhy pod očami, či štiepenie nechtov a vypadávanie vlasov.

Vegáni by si mali preto dávať pozor na príjem týchto nutrientov, nielen pre peknú pleť ale aj správne fungovanie organizmu:

  • Vitamín B12 – veľmi dôležitý pri tvorbe červených krviniek a metabolizme proteínov. Je málo rastlinných potravín, z ktorých vieme B12 získať, preto odporúčam ho užívať ako doplnok stravy.
  • Vitamín D – pomáha vstrebávať vápnik a fosfor, ovplyvňuje funkcie imunity, náladu, pamäť a regeneráciu svalov. Vitamín D vieme získať aj z pobytu na slnku, avšak v zime ho je pomenej a preto v chladnejších mesiacoch odporúčam užívať vo forme doplnku stravy. 
  • Omega-3 mastné kyseliny – sú dôležité pre mozog, oči, znižujú riziko zápalu, či výskytu depresie. Nájdeme ich v ľanových semienkach, či vlašských orechoch
  • Jód – ovplyvňuje správne fungovanie štítnej žľazy. Jeho nedostatok má vplyv na únavu, suchú pokožku, pamäť, depresiu a priberanie. Nájdeme ho v morskej soli, alebo morských riasach.
  • Železo – dôležité je pri tvorbe novej DNA, tvorbe červených krviniek a prenose kyslíka. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu, únavu a poškodenie imunitného systému. V rastlinnej strave ho nájdeme v sušenom ovocí, fazuli, hrachu, orechoch a semenách. 
  • Vápnik – dôležitý pre zdravie kostí a zubov, svalov, nervov a srdca. Vápnik obsahuje brokolica, kapusta, cícer, tofu, či rastlinné mlieka. 
  • Zinok – dôležitý minerál pre správne fungovanie imunity a metabolizmus. Jeho nedostatok spôsobuje vypadávanie vlasov, hnačky a zlé hojenie rán. Doplníte si ho konzumáciou tofu, klíčkov, strukovín a orechov. 

Ďalej odporúčam aby ste chodili na pravidelné odbery krvi, kde vám zistia, či trpíte nedostatkom niektorých nutrientov. Vždy sa poraďte so svojim lekárom predtým, ako začnete suplementovať nutrienty. 

Vitamíny a ďalšie nutrienty telu môžete dodať aj používaním vegánskej kozmetiky plnej blahodárnych a prospešných rastlinných ingrediencií, antioxidantov, vitamínov a minerálov. 

Čo robiť ak nechcem prejsť na vegánstvo, ale chcem mať krásnu pleť?

Odpoveď je pomerne jednoduchá. Skúste obmedziť v strave najmä mliečne výrobky. Kravské mlieko nahradiť rastlinným, namiesto jogurtu skúsiť sójový. Vyhýbajte sa údeninám a ťažko stráviteľným mäsovým výrobkom, hovädziemu, či bravčovému mäsu. Snažte sa aspoň 1 deň v týždni stravovať bezmäsito.

Ja tiež nie som vegán, avšak bola som asi 3 roky vegetarián. Teraz viem kde som robila chyby, no napriek tomu ma toto stravovanie zatiaľ neláka. Snažím sa stravovať zdravšie, preto môj jedálniček je zložený z hydinového mäsa, rýb, strukovín, veľa zeleniny a ovocia. Mäso nejedávam každý deň a taktiež nejedávam bravčové, hovädzie, jahňacie ani divinu. Vyhýbam sa tiež pečivu a iným pekárenským výrobkom. Vďaka tomu je moja pleť oveľa krajšia a žiarivejšia a bez škaredých vyrážok a akné, ktorým som trpela v minulosti.

Zmena v stravovaní by nemala prísť zo sekundy na sekundu. Snažte sa počúvať svoje telo a dať mu čo si pýta. Ak by ste chceli skúsiť vegánsku alebo vegetariánsku stravu, choďte na to krok za krokom. 

Sme inovatívna značka prírodnej kozmetiky #MADEINSLOVAKIA.